Kako je nastao Moj AmiAmi

Na početku...

 Moja priča počinje neočekivano i neplanirano, onog trenutka kada sam videla prvi AMIGURUMI. Heklane lutke, životinje,  razni predmeti, bića iz mašte, rađeni rukama izuzetno veštih umetnika su me opčinili. U pitanju je tradicionalna japanska umetnost izrade punjenih, heklanih ili pletenih životinja i čovekolikih bića. Slobodno prevedeno, amigurumi su punjene heklane lutke (http://en.wikipedia.org/wiki/Amigurumi). Prva misao mi je bila: "Moram imati ovakvu lutku!", a već sledeća: "Moram napraviti ovakvu lutku!". Međutim, ovakve lutke-igračke su izuzetno popularne širom sveta, ali na teritoriji naše zemlje su uglavnom nepoznate. Ta činjenica mi je dala dodatni podsticaj za rad, ali isto tako i stvorila teškoću -kako dalje?- jer sve informacije, osnove, razni sadržaji vezani za tematiku su mi bili u maloj meri dostupni i to na jezicima koje nisam mogla birati, već im se prilagođavati i učiti... Ali, desili su se prvi pokušaji koji su kasnije prerasli u sve veću potrebu, jer to nije bio samo rad već i ispunjenje, zadovoljstvo u stvaranju. Danas, rad na ovakvim igračkama je moja svakodnevica.

Nešto kasnije...
 
 Želja mi je bila da napravim nešto drugačije, neobično, ali i lepo, meko, nežno, zgodno za ruku, a da pri tom bude i bezopasno, ekološko, jer su najvažniji  korisnici mojih igračaka  mališani. Upravo oni drže, zaokružuju i podržavaju celokupnu priču o .AmiAmiju. Dobro... Obećavam da će se nešto naći zanimljivo i za malo veću decu!
 Moje lutke su ručno heklane uglavnom 100% pamučnim koncem i punjene fiberfilom (punjenje za jastuke). Za mnoge koristim plastične oči, koje su ili našivene ili dobro montirane sa prefiksom "sigurne". Zbog toga su izuzetno pogodne za najmladju decu, jer im ne morate zabranjivati da ih stavljaju u usta. Održavaju se ručnim pranjem, sa neagresivnim deterdžentom na 30˙C.

Sada...

 Ja sam uvek u potrazi za novim idejama, materijalima i čini mi se da su mogućnosti za kreativnost neiscrpne. A vi, upoznajte Moj AmiAmi , otkrijte čudesni svet igračaka rađenih na moj način. Javite mi se sugestijom, komentarom. Trudiću se da odgovorim na svaki vaš zahtev i da vas uvek obradujem nečim novim, lepim i primamljivim!
Merima


Moji Amići

2 коментара :